Kattintson ide a menü megnyitásához!

Gyakran ismételt kérdések (és a válaszok)


Mennyibe kerül a kiépítés egy átlagos ház esetében?

Erre nehéz egyértelmű választ adni. Abból kell kiindulni, hogy levegő-víz vagy geotermikus, esetleg kutas hőszivattyút kíván telepíteni a tulajdonos. Például egy 120 m2-es épület fűtéséhez, használati melegvíz ellátásához és nyári hűtéséhez szükséges leveő-víz hőszivattyús hőközpont nagyjából 3-3,5 MFt-ra tehető. Figyelembe kell venni, hogy itt nem csak egy hőszivattyúról van szó, hanem az összes egyéb szükséges rendszerelemről is (pl. szivattyúk, puffertároló, HMV tatály, stb.). Ha viszont geotermikus rendszerről van szó, akkor az előbbi tételhez jelentős pluszköltségek társulnak, úgymint: a szondarendszer építési engedélyezése és a használatbavételi engedély, szondafúrás, a szondák ára, gerincvezeték építés, szondaköri szivattyú, csövezés, idomok, szerelvények, mikrobuborék- és iszapleválasztó, fagyálló a renszerbe.

A feltüntetett ár nem tartalmazza a belső fűtési rendszer kialakításának költségét, amit méretezett padló-, fal- és/vagy mennyezetfűtésre, vagy fan-coilokra (lásd FAN-COIL menüpontunka) kell kiszámolni, esetleg ezek kombinációjára. A fan-coilos megoldás a legolcsóbb. Ennek pontos meghatározása tervezés nélkül nem lehetséges.

A kiépítésnél figyelembe vehető előnyök:

 • nem kell a gáz bevezetni
 • nem kell kéményt építeni - nem kell kazánt és egyéb kiegészítőket vásárolni
 • nincs kéménytisztítás, éves karbantartás
 • nyáron hűteni is lehet az épületet, sokkal komfortosabb és olcsóbb, mint a légkondicionáló berendezések használata, melyeknél szintúgy elektromos áram szükséges a működésnél, de sokkal rosszabb teljesítmény tényezővel (COP értékkel) üzemelnek, mint a hőszivattyúk.

A hőszivattyú mennyire meleg vizet tud adni a fűtési oldalon?

45-50 °C-os fűtési melegvizet és használati melegvizet képes előállítani üzemszerűen. Fűtési rendszer esetében a puffer tartályban létrejövő keveredés eredményeképpen, mintegy 42 – 43 °C-os fűtővízzel lehet kalkulálni. Azonban egy alaposan átgondolt rendszernél 40 °C alatti fűtővízzel is kiválóan működik a rendszer, ami alacsonyabb fűtési költséget eredményez.


Az építész tervezőnek már eleve tekintetbe kell vennie a hőszivattyús fűtést, azaz van-e valamilyen speciális igény?

Érdemes számításba venni, mert megspórolható a kéményépítés. Különleges helyigény nincs, csak zárt térben legyen elhelyezve, illetve az épület határoló szerkezeteinek meg kell felelnie a 2006-os TNM rendeletnek.


Mekkora a rendszer helyigénye?

A rendszer helyigénye a puffer és használati melegvíz tartállyal együtt kb. 4-5 m2. Pincerész kialakítása nem szükséges. Gázt nem szükséges bevezetni, mert pótfűtés nem szükséges! Érdemes megnéznie a referenciáknál bemutatott fényképeket. Az fontos, hogy ha csak egy mód van rá, akkor a hőszivattyú körül legalább 60 cm helyet érdemes meghagyni, hogy esetleges problémakor az oldalborításait levéve a géphez lehessen férni.


Mekkora mennyiségű elektromos áramra (Geo tarifára) kell az Elektromos Művektől kapacitást kérni?

Átlagos háznál 3 x 16 vagy 3 x 20 Amper általános esetben, de persze ez a hőszivattyú teljesítményétől függ.


Nyáron mikor hűtésre használja az ember a rendszert és megfordítva működik a folyamat, legalábbis ilyesmit értettem, hogy melegíti fel a használati melegvizet?

A hőszivattyú működése során melegvizet csak előnykapcsolással termel, ami azt jelenti, hogy a használati melegvíz termelés előnyt élvez a fűtési, illetve a hűtési rendszerhez képest. A hőszivattyú belsejében található háromjáratú szelep segítségével a hűtőkörfolyamat megfordul aktív hűtéskor, majd visszafordul a fűtési üzemmód szerinti alapállásba, ha melegvizet kell termelni.


Alkalmazható-e a rendszer medencefűtésre?

Igen, lehetséges úgy vezérelni a hőszivattyút, hogy a fűtés mellett a medence vizét is melegítse. Ez a belső fűtési rendszer kialakításának kérdése. Nagyon fontos, hogy a medencevíz fűtéséhez olyan hőmérsékletű vizet kell a hőszivattyúnak termelnie, ami rendkívül gazdaságosan tud előállítani.


Mennyi a rendszer élettartama és milyen garanciát vállalnak?

A kompresszor esetében az élettartam várhatóan 20-25 év, a szondarendszer esetében pedig - helyes méretezés esetén - minimum 25 év. A teljes rendszerre 1 év a garanciát, a hőszivattyúra a gyártó 2-5 év garanciát vállal az évenkénti karbantartás betartása mellett.


Mennyi ideig tart a kiépítés?

A talajszondák telepítése a szondamennyiségtől függően, kb. 6-8 nap (1-1,5 nap/szonda), a hőközpnt kiépítése a hőszivattyú beüzemelésével 2-5 nap. A két folyamat között átlagos esetben több hét is eltelhet, hiszen ez a ház építésének előre haladásától függ.


Ki végzi a fúrást?

A fúrást erre a célra szakosodott, illetve gépparkkal rendelkező cég végezheti. A fúrócégnek képesnek kell lennie a furatot szakszerűen elkészíteni, lehelyezni sérülésmentesen a szondát, illetve a szonda lehelyezés után bentonitos öntettel tömedékelni a furatot. A fúrásoknál a Ft/m ár jelentősen eltérhet az általunk beárazottól, ezért fúrás előtt a lehető legtöbb információt szükséges megszerezni az adott területről (milyen a talajszerkezet, stb.). A fúrást-szondatelepítést arra feljogosított felelős műszaki vezetőnek kell vezetnie.


A teljes kiépítést vállalják?

A hőszivattyús rendszer komplett tervezését, kivitelezését mi végezzük. Kérés esetén természetesen az épület teljes épületgépészeti tervezését, illetve kivitelezését elvállaljuk.


A hőszivattyú működése mennyire zajos?

Mint egy erőteljes mélyhűtő, de szükség esetén további hangszigetelés alkalmazható. A gyakorlatban a magunk részéről a Hotjet gépeknél halkabb hőszivattyút még nem hallottunk, de ez nyilván szubjektív vélemény is lehet.


Családi ház pincéjében elhelyezhető?

Igen pincében is elhelyezhető, sőt, kifejezetten ajánlatos, pl. mert nem kell helyet elfoglalni a lakórészből.


30-35 °C fokos hulladék termálvizet akarok felhasználni. Ilyen esetben is lehet nyáron hűteni a rendszerrel ?

Termálvízzel a hűtés nem megoldható.


Egy készülékkel fűteni, hűteni, melegvizet készíteni, uszodavizet fűteni talajhővel, és ugyanezzel a készülékkel a zárt térben épülő uszodának a párátlanítását is meg lehet oldani? Van ilyen vegyes 'hőnyeréssel' rendelkező készülék?

A legkomplexebb hőszivattyú meleg levegőt, fűtési meleg vizet és használati melegvizet képes előállítani kutas megoldással. A medence páramentesítése külön medence-kondicionáló hőszivattyú beépítésével oldható meg.


Vízszintes talajszondák anyagköltsége mibe kerülne?

Vízszintes rendszernél a teljes kertet fel kell túrni, ill. itt még hosszabb kollektor lefektetése szükséges. Amennyiben a szükséges terület nincs becsövezve, a rendszer nem képes ellátni az épület fűtését ill. teljesen lefagyasztja a környezetét. Egy normál családi házhoz kézilabdapálya nagyságú terület szükséges. Általában azzal kell számolni, hogy – ún. „könyökszámként” – a fűtendő alapterület 2,5-3-szorosa szükséges a vízszintes csőfektetéshez.


Még mindig gondolkodom az ásott kutak alkalmazásában. Mekkora garantált vízhozammal kell rendelkeznie a kútnak?

1,1 - 3 m3/h a hőszivattyú teljesítményétől függően (családi ház), de lényeges a víz hőmérséklete és minősége. A visszavezető kút távolsága a víznyerő kúttól min. 25 méter legyen. Sajnos előfordulhat, hogy a kút vízadó kapacitása csökken vagy a nyelő kút vízelnyelő képessége leromlik. Ilyen esetben a hőszivattyút üzemeltetni nem lehet. Egyébként a hőszivattyút alapvetően mélyebben lévő rétegvízre ajánlott telepíteni, talajvízre kockázatos.


Mi az előnye a függőleges talajszondás megoldásnak az ásott kutassal szemben?

A vertikális kollektorokat a külső hőmérséklet nem befolyásolja, a vízminőség nem befolyásoló tényező, nem függ a kút vízhozamától. Kutas nyitott rendszernél nem elég cirkulációs szivattyú, mert a vízoszlopot nyitott rendszernél meg kell emelni, s ehhez nagyobb teljesítményű szivattyú szükséges, ami rontja a COP értéket. A hőszivattyú elpárologtatójának elszennyeződése, tisztítása nyitott rendszernél folyamatos karbantartást igényel. A felhasznált nagy mennyiségű víz elhelyezése is problémát jelenthet.


Milyen mélyre kell kb. fúrni?

Általában 80-110 m. Lehet kisebb mélység is, de a teljes szondahossz nem csökkenhet. Minél kisebb mélységűek a furatok, annál kedvezőtlenebb lesz a talphőmérséklet, illetve annál nagyobb lesz az időjárás és az évszakok által befolyásolt talajmélység kedvezőtlen ráhatása a szondarendszerre.


Milyen hőfokot kell elérni?

A hőfok mindenhol megfelelő Magyarországon a 80-110 m-es mélységben (általában 15,5-16,5 °C).


Már a tervezésnél is figyelembe kell-e venni a kiépítését pl. külön helyiséget kell a számára biztosítani?

Kazánház vagy garázs szolgálhat az elhelyezésre. Tetőtérben, padláson is elhelyezhető.


Érdeklődöm, hogy adnak-e ingyen árajánlatot GHP fűtési rendszerről, ha megadom a lakás és az egyéb szükséges paramétereket?

Természetesen, az előzetes árajánlat ingyenes, de honlapunk árkalkulátorán Ön is előzetesen kiszámolhatja és ez alapján döntést hozhat. A végleges árajánlathoz szükség van a gépészeti tervekre. Keressen bennünket, megegyezünk!


Rossz hőszigetelésű háznál mi a teendő?

A hőszivattyús kialakításoknál elsődleges feladat, hogy a ház hőszigetelését kell elsőrendűen megoldani, mert az olcsóbb, mint a szükségesnél és ésszerűnél lényegesen nagyobb teljesítményű hőszivattyús rendszer kiépítése. Egy teljes felújításnál megoldható a falfűtés alkalmazása, amely alá igen olcsón megoldható a ház belső hőszigetelése, anélkül, hogy páralecsapódási problémák lennének.


Miért éri meg áttérni más fűtési rendszerről?

Azért, mert jóval olcsóbb lesz a fűtési/hűtési energiaköltsége.


Nem túl drága a kiépítés?

Azt, hogy mi drága, a várható megtérülés dönti el. Ezen kívül hiába épít Ön vagy újít fel egy viszonylag nagyméretű épületet, ha a hőkomfortot (fűtés/hűtés) a későbbiekben nem, vagy csak igen nagy költséggel tudja biztosítani.

A rossz beidegződés, hogy elfogadjuk egy házépítés költségének több tízmilliós nagyságrendjét, de ami a komfortját, lakhatóságát, s a későbbi üzemeltetési költségét határozza meg, arra sajnáljuk kiadni a töredékét a teljes építési költségnek. Nem beszélve arról, hogy nem lehetünk érzéketlenek jövőnk, s utódaink jövőjével kapcsolatban. A károsanyag-kibocsátás csökkentése manapság az emberiség legnagyobb kihívása! A Kyotói egyezmény az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére a világ minden országára kötelezettségeket ró. Az általunk forgalmazott technika, technológia egyik kulcsa e cél elérésének. Ha meg akarjuk őrizni bolygónk lakhatóságát-ahhoz a politikai akaratnak, s szemléletünknek is változni kell.


 

A ház tervezése/kivitelezése során kell-e esetleg valamire figyelnünk, hogy később ne kelljen feleslegesen babrálni?

A tervezéskor arra kell figyelni, hogy a hőszivattyús hőközpont elhelyezésére megfelelő terület rendelkezésre álljon. Ez lehetőleg a lakott tértől jól elválasztott (garázs, pince, kazánház) helyiség legyen, azért, hogy a kompresszorhang éjjel se legyen zavaró. Levegős hőszivattyú esetén pedig célszerű mielőbb eldönteni a kültéri egység helyét.


A küldött árajánlat meddig érvényes, a munkálatok megkezdése előtt mennyi idővel kell Önöktől megrendelnem a rendszert, ahhoz hogy zökkenőmentesen haladjon az építkezés?

Általában 30 napig, ha mást nem tüntetünk fel. A szerződést a konkrét tervezés és végső áregyeztetés után célszerű minél előbb megkötni, mert így nekünk is könnyebb az ütemezés.


Házam 38-as Porotherm fallal és rendszerrel, (K kb. 0.45-0.49), hőszigetelt üvegezéssel készül (K kb. 1.1), 230 nm alapterülettel. Ez megfelel a szükséges fűtési teljesítményszámításuknál használt értékeknek?

Igen, ez az érték várhatóan kielégíti a konkrét ajánlatban szereplő 25 W/m3 fajlagos hőveszteség értéket. Mindezen túl csak a terv ismeretében, pontos hőtechnikai számítás után lehet végső állásfoglalást tenni.


Kerti medencét építünk, aminek a nyári fűtését is erről a rendszerről szeretném ellátni, az árajánlatban szereplő rendszer erre alkalmas, az őszi/tavaszi melegvíz/fűtés mellett?

A medencének fedettnek kell lennie, nyitott medence geotermikus hőszivattyús fűtése nem javasolható, mert nem számolható a szükséges hőmennyiség a szondarendszer méretezéséhez. Amennyiben a medence felfűtését a fűtési szezon után óhajtja megoldani, akkor ezt a vízmennyiséget 4-5 napi folyamatos üzemben képes felfűteni, s utána az értéken tartást már lényegesen kisebb teljesítménnyel lehet véghezvinni. Ilyen medencéhez használjon napkollektort, vagy ha levegő-víz hőszivattyúja van, akkor azt.


Az árajánlatában szereplő falfűtés a falfűtő rendszert tartalmazza csak, vagy a javasolt kiegészítő padlófűtést is? Falfűtésssel önmagában nem megoldható a ház fűtése? A falfűtő rendszer képes a ház hűtését is 100%-ban ellátni nyáron?

Az ajánlat csak padló-, fal-, és mennyezet fűtést-hűtést tartalmaz. Természetesen kombinált rendszer esetén csökken a falfűtő-felület. Ez csak a tervezés kérdése.


Milyen fűtési rendszerrel alkalmazható?

Szóba jöhet: falfűtés, padlófűtés, mennyezetfűtés, és fan-coil. A rendszer alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadókat ennek megfelelően kell méretezni. Szükség esetén, a hőszivattyú nyáron hűtőmódba kapcsolható – ehhez azonban csak a fal-, padlófűtés, és fan-coil a megfelelő hőleadó. Manapság már rendkívül szép, igen lapos és nagyon halk fan-coilok kaphatók. Javasoljuk, nézze meg a FAN-COIL menüpontot.


Lehet-e a padlófűtést és a parkettát házasítani. mit szól a bútor, a szőnyeg stb. a padlófűtéshez?

Igen, semmi gondot nem okoz, csak megfelelő parkettát kell alkalmazni. A falfűtés esetén a bútorok a regiszterek elé is helyezhetőek, mivel átveszik a fal melegét és így is melegítik a szobát, de ez rontja a regiszterek hőleadását. Ezt nem ajánljuk. Általános esetben a regisztereket az ablakok mellé tervezzük. A megrendelővel minden esetben egyeztetjük, hogy hova szeretne bútort helyezni.


Tekintettel a tetőtér beépítésre, lehet-e a falfűtésre használni a ferde (tető) síkokat a szobákban?

Természetesen lehet. Csak a falnak egyenletesnek kell lennie.


Hány fokos a fal hőmérséklete falfűtés esetén?

Ez méretezés kérdése, lehet 30°C feletti, de vannak olyan házak, amelyek akár 30°C alatti vízzel is kifűthetők. Azt fontos tudni, hogy a felületfűtés egy sugárzó fűtés, aminek köszönhetően a hőérzetünk 1-2°C-kal magasabb a tényleges levegőhőmérsékletnél.

Menü

 • Főoldal
 • Hőszivattyú (ON-OFF)
 • Hőszivattyú (inverter)
 • Fan-coil
 • Monoblokk klíma
 • Talajszonda
 • Tudástár
 • Kapcsolat

Kapcsolat

HOTJET
Alternatív Energiahasznosító és
Építőipari Kft.

2151 Fót, Somlói utca 52.
+36 (20) 925-4726
info@hotjet.hu

Tanúsítványok

CE megfelelőségi ‘tanúsítvány - Airleaf fan-coil Letöltés
CE megfelelőségi ‘tanúsítvány - Ephoca hőszivattyú Letöltés
CE megfelelőségi ‘tanúsítvány - Hotjet (en) Letöltés
Hotjet w EHPA labortanúsítvá­ny geotermikus­ hőszivattyúk Letöltés
Hotjet W EHPA labortanúsítvány­ víz-víz hőszivattyúk Letöltés
HOTJET 33W Certifikat B0 W35 Letöltés
HOTJET 10-25ONE2 Certifikat 35°C 55°C Letöltés
HOTJET 10-25ONE2 Certifikat 35°C Letöltés
HOTJET 10-25ONE2 Certifikat 55°C Letöltés
HOTJET 10ONE2 Certifikat 35°C 55°C Letöltés
HOTJET 10ONE2 Certifikat 35°C Letöltés
HOTJET 10ONE2 Certifikat 55°C Letöltés
HOTJET 25-45ONE2 Certifikat Letöltés